Időtáv

Ilyen kis méretű számla esetén nem lehetséges “beleülni” pozíciókba. A cél minél gyorsabban növelni a számla méretét, annak érdekében, hogy biztonságosabban lehessen pozíciókat felvenni. A gyors növekedést az elején csak skalp pozíciókkal lehet elérni, melynek során rossz irányú elmozdulásnál azonnal zárni kell, jó írányú elmozdulás esetén pedig támasz/ellenállás szintnél profitot kell realizálni, még ha nagy az esélye annak, hogy az árfolyam tovább fog menni. Itt most a cél az egyenleg növelése.

Ha elértünk egy bizonyos számlaméretet, akkor felvehetünk kisebb áttéttel day trade  pozíciókat, amikkel akár le tudunk kereskedni napon belüli nagyobb trendeket. Ez azért jó, mert sokkal kisebb munkát, kockázatot igényel, mint a skalp, de sokszor több profitot lehet vele elérni

Következő lépcső, a swing trade. Itt már napon túli pozíciókba is beléphetünk, de ehhez legalább 500-2.000 USD szükséges

Instrumentumok

Az instrumentumok kiválasztásánál a legfontosabb szempont az adott instrumentum megkötéséhez szükséges fedezet nagysága. Általánosságban elmondható, hogy legalább 2-3x akkora számlára van szükség, mint a letét nagysága. Ennél kisebb számlával nem érdemes kockáztatni. Szóba jöhető instrumentumok:

  • N25 (Holland index) – letét: 4 USD
  • US500 (S&P500 index) – letét: 11 USD
  • Mikrolot devzizák – letét: 7-14 USD
  • F40 (Francia index) – letét: 28 USD
  • DE30 (Német index) – letét: 41 USD
  • US30  (Dow Jones index) – letét: 80 USD
  • Minilot devizák – letét: 80-150 USD

Áttétek

Nagyon fontos szempont, hogy mekkora áttéttel kereskedünk. A nagy áttét gyors növekedést jelenthet, de igen gyorsan  tudja csökkenteni a számlát. Az elején kényszerűségből csak nagy áttétet tudunk választani. Ez a kereskedés legkritikusabb fázisa. Ekkor döntően skalpolás történik. Ha ez a szakasz sikeres, utána csökkenteni kell az áttétet, és daytrade kereskedést kell végezni. A végső szakaszban pedig “normális” mértékre csökken a használt áttét igazodva  az alkalmazott swing tradehez.

Összefoglalás

A fentiek alapján látható, hogy a feladat azárt nehéz, mert több típusú kereskedést kell egymás után alkalmaznunk. Vannak sikeres skalperek, daytraderek, swing traderek, de ritka az, hogy valaki mindegyikben sikeres tudjon lenni, és ami még ritkább, hogy ezek között rövid idő alatt tudjon átkapcsolni. Épp ezért kevés ember képes ilyen kicsi számlából nagyot csinálni. Persze ettől még egy nagy számlán lehet, hogy biztonságosan tud szolid hasznot termelni folyamatosan. Mindenki másban lehet jó.

Az alábbi ábra mutatja az egyes számlaméretekhez használható instrumentumokat, áttéteket, kockázati szintet, kereskedési időtávot: